Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Yhteenveto vuodesta 2016

Lisätty 26.12.2016


Vuoden lähestyessä loppuaan on hyvä katsahtaa taaksepäin ja kerrata vuoden antia. Yli-Mäkelän tilan blogia ei ole tänä vuonna ahkerasti päivitetty, mutta tilalla ollaan silti oltu työn touhussa tavalliseen tapaan.

Syksyllä 2015 kylvetyt syysviljat selvisivät talvesta vaihtelevasti. Syysviljakylvöjen 120 hehtaarin pinta-alasta rikottiin ja kylvettiin uudestaan keväällä vain 6 hehtaaria. Jälkikäteen ajatellen enemmänkin olisi voinut kylvää uusiksi...

Viljelyvuosi lähti vauhtiin normaalisti, kylvötyöt aloitettiin äitienpäivänä. Viljat orastuivat hyvin, mutta kasvusto kärsi kuivuudesta vähäisten sateiden vuoksi. Juhannusviikolla sateet viimein alkoivat, ja viimeisellä hetkellä sadon kannalta. Heinäkuussa sadepäiviä riittikin, niitä oli yli kaksikymmentä, mutta sataneen veden määrä oli kohtuullinen. Kasvukaudella riitti lämpöä tavanomaisesti. Viljojen ja etenkin rapsin kiusana olivat tuholaiset. Viljoissa oli erityisen runsaasti kirvoja ja öljykasveja riivasivat kaalikoit, joita oli enemmän kuin miesmuistiin.

Syysviljojen lannoitteen levitys alkoi huhtikuun puolessavälissä.


Talven harventamien syysviljojen rikkaruiskutuksia.

Kylvökoneen täyttöä.


Puinnit alkoivat elokuun toisella viikolla. Rukiin sato jäi kohtalaisen huonoksi, kuten myös syysvehnän. Kevätviljakasvustot näyttivät hyviltä ja tiheiltä, mutta sato jäi keskimääräistä pienemmäksi. Osasyynä pettymykseen lienee kevään kuivuus, jolloin tähkien jyvämäärä jäi pieneksi. Sadon laatu oli kuitenkin hyvä, myllyviljan ja mallasohran laatuvaatimukset täyttyivät hienosti. Onneksi viimeisenä puitava rapsi antoi tänä vuonna huippusadon.

Syysviljoja, ruista ja syysvehnää kylvettiin tänä syksynä reilu 100 hehtaaria. Kasvustot ovat ainakin näin joulun aikaan vihreänä!

 

Monitoriviidakkoa ruiskutuskoneessa...

Kerääjäkasvin, eli tässä tapauksessa valkoapilan kylvöä alkukesästä. Kerääjäkasvit onnistuivat tänä vuonna hyvin. Kerääjäkasvit keräävät pellosta puintien jälkeen ravinteita, kuten typpeä.

Traktorit vievät vuoden viimeisiä viljoja pois pellolta, enää rapsit puimatta.

...Ja vuoden 2016 viimeinen siivu rapsia puinnissa.

Hybridirukiin orasrivejä syyskuun puolessa välissä. Pensominen ei ole vielä täydessä vauhdissa.

Yli-Mäkelän tila
Orimattilankatu 77, 15680 Lahti

Heikki Mäkelä
heikki@ylimakela.fi

 

 Löydät meidät myös Facebookista!